En toen was het stil…..
Oorverdovend stil………..

Midden in de vakantie verloren de leerlingen en het personeel van de AMS/Einstein hun directeur en inspirator Eelco Bruinsma (62 jaar), hij overleed tijdens zijn vakantie in Duitsland.

De schok was groot, hoe dan?? Eelco?
Nee dat kan niet, de man die in 42 jaar onderwijs nog nooit ziek was geweest.
Eelco, die nog steeds voetbalde bij Leeuwarder Zwaluwen!
Langzaam drong de realiteit door bij het personeel van de AMS/Einstein en werd men erg stil…

Bij de fusie van CVO-nwf met csg Anna Maria van Schurman (AMS) in 2020 kwam er ook een nieuwe directeur. Deze directeur had zijn sporen ruimschoots verdiend binnen de scholen van Comenius in Leeuwarden en vanaf 2016 op de Ulbe van Houten in St.-Annaparochie.

De AMS had een directeur nodig die de boel ging opschudden en ook ging begeleiden naar de langverwachte nieuwbouw. Dat werd Eelco Bruinsma, iemand die met zijn verleden in het praktijkonderwijs wist dat de school bestond bij de gratie van leerlingen.

Dat een goed pedagogisch klimaat belangrijk is. Eelco hield van de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Rust

Een goed rooster met weinig tussenuren zorgt voor rust in de school. Rust zorgt voor tevreden medewerkers en ook voor tevreden leerlingen. Met het aantrekken van een top roostermaker zorgde Eelco ervoor dat deze rust er kwam.

Reinheid

Ook al zitten we in een oud gebouw en wordt er steeds gezegd over vijf jaar is er een nieuwe school, de leerlingen en ouders van nu hebben recht op een schoon en fris gebouw.
Eelco introduceerde op de AMS de beleefmuren die ervoor zorgden dat hij zijn slogan:
‘AMS een belevenis’ waarheid kon laten zijn. Alle secties kregen een prachtige muur en de school werd van buiten en binnen geschilderd. In Franeker weet iedereen waar je het over hebt als je spreekt van de roze kozijnen en groene boeidelen. ‘Het is goed dat je opvalt’ was steevast het antwoord van Eelco, dan wordt er over je gesproken!

Regelmaat

Door de inzet van de NPO-gelden werden de klassen verkleind en was het mogelijk om meer handen voor de klas te krijgen. Leerlingen kregen de mogelijkheid om te kiezen voor talentstromen en ook was er de mogelijkheid om extra ondersteuning te krijgen. Het lesrooster werd aangepast met als starttijd 9.00 uur. Leerlingen konden wat langer uitslapen en kregen door de aansluitende roosters een duidelijke structuur in hun schoolgang.

Naast de 3 R’s wist Eelco ook dat groei komt door contact. Dus stond de deur altijd open voor personeel en leerlingen. Regelmatig was hij ook in het gebouw te zien om even een praatje te maken met de leerlingen. In de regionale kranten schreef hij iedere week een stukje over zijn trots de AMS. Met als vaste termen: AMS een Belevenis en Say Yes kies AMS! Afgelopen maandag heeft het personeel van de AMS/Einstein stilgestaan bij het overlijden van hun leider. Tijdens een minuut stilte was het intens stil….