Op 3 november 2022 heeft de Einstein Class een Joods Namenmonument geadopteerd. Op dit monument staan de namen van de Joodse studenten van de Kibboets in Franeker die door de Duitsers zijn afgevoerd en o.a. naar Westerbork gebracht zijn.

Op dinsdag 14 maart brachten de leerlingen een bezoek aan kamp Westerbork waar de geschiedenis van dit kamp onlosmakelijk verbonden is met het lot dat de Joodse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog trof. Vanuit dit kamp werden de studenten afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland en Polen waar ze vermoord werden.

De leerlingen van de Einstein Class kwamen samen met de coaches naar kamp Westerbork waar ze eerst een filmvoorstelling kregen te zien van kamp Westerbork.

Op drie kilometer van het Herinneringscentrum ligt het voormalig kampterrein waar de leerlingen na een stevige wandeling de achtergebleven sporen van het kamp met eigen ogen konden waarnemen. In twee groepen werd er door een gids een rondleiding gegeven over het kampterrein en konden verschillende barakken en monumenten worden bekeken. Er werden vanuit Westerbork meer dan honderdduizend mensen gedeporteerd. De 102.000 stenen die op initiatief van een aantal oud-gevangenen zijn geplaatst lieten een diepe indruk bij de leerlingen achter.

Na het bezoek aan het kampterrein was er nog gelegenheid om het museum te bezoeken waar het verhaal van het leven op kamp Westerbork vertelt wordt en waar herinneringen en persoonlijke verhalen centraal staan.

Het was voor de leerlingen en de coaches van de Einstein Class een hele leerzame en indrukwekkende dag.