Franeker – In 2002 kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima namens alle Nederlandser als huwelijkscadeau het Oranje Fonds aangeboden. Het Oranje Fonds is het grootste sociale fonds van Nederland en zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Een van de jaarlijks terugkomende initiatieven van het Oranje Fonds is NL Doet op 10 en 11 maart, op deze dagen wordt vrijwilligerswerk in het spotlight gezet en worden alle Nederlanders uitgenodigd om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. Ook de leerlingen van de Einstein Class trokken op deze nationale dag hun handen uit de mouwen.

Leerlingen van de Einstein Class in Franeker zijn de hele week al druk bezig geweest met de voorbereidingen van NL Doet op vrijdag 10 maart. Tijdens de kookles werden er honderden zandkoekjes door de leerlingen gebakken. Vervolgens werden deze koekjes door de leerlingen vakkundig verpakt in cellofaan en voorzien van een vrolijk gekleurd briefje met daarop toepasselijke Loesje quotes zoals ‘Vrijwilligers, de volwassen versie van feeën’.
Op vrijdagochtend trokken de leerlingen met zijn allen de wijk van de Einstein Class in. Hier belden ze aan bij de buurtbewoners om niet alleen hun zelfgemaakte koekjes uit te delen, maar ook om te vragen of ze vrijwillig klusjes konden doen. Door de hevige sneeuwval in de ochtend die voor menig buurtbewoner onverwachts was gebleken, konden er door de leerlingen heel wat stoepen sneeuwvrij worden gemaakt. Ook hielpen ze buurtbewoners met stofzuigen of het glas weg brengen. Een dergelijke initiatief is niet alleen een mooie manier voor de leerlingen om te ervaren wat vrijwilligerswerk inhoudt, maar zorgt er ook voor dat de buurt en de leerlingen in contact met elkaar blijven staan. Kortom, NL Doet levert een mooie win-winsituatie op en er kan, dankzij de bevlogen inzet van de leerlingen, dus worden teruggekeken op een geslaagde actie.